တစ္နပ္စား

တစ္နပ္စား

ဆန္ ဆီ ဆား ၾကက္သြန္နီ/ျဖဴ နႏြင္း အခ်ိဳမႈန္႔ အေရာင္တင္ ရွိၿပီဆိုရင္ေတာင္
ဓားပါး(ႀကီး/လတ္/ေသး) ဓားမ ကပ္ေၾကး ဇြန္း ခရင္း ေယာက္ခ်ိဳ ေယာင္းမ ပန္းကန္ျပား
ပန္းကန္လံုး ဆိုဒ္စံု အရြယ္စံု အဆင္သင့္အေနအထားမွာ ထင္း မီးေသြး လွ်ပ္စစ္ ဂက္စ္
တစ္မ်ိဳးမ်ိဳး လိုရာသံုးႏိုင္ပါက ေရေကာင္းေရသန္႔ ေလေကာင္းေလသန္႔ ေျမေကာင္းေျမသန္႔
(ပတ္၀န္းက်င္ပါ သန္႔ဖို႔လို)တစ္ေနရာရာျဖစ္လ်က္ ဒန္အိုး ဒန္ခြက္ ဒယ္အိုး ဒယ္ခြက္အျပင္ ကန္စြန္းရြက္
ဗူးရြက္ ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ မုန္ညင္းရြက္ ကိုက္လန္ရြက္(တကယ္ကကိုက္လန္ရိုး) ဒန္႔သလြန္ရြက္ ကင္ပြန္း
ခ်ဥ္ရြက္ ဆူးပုတ္ရြက္ ေခြးေတာက္ရြက္(ေဂြးေတာက္ဟုအသံထြက္ရန္) ပဲေတာင့္ရွည္ ဖေလာင္ေတာင္
ေမႊး ဗံုလံုသီး ရံုးပတီသီး ဒန္႔သလြန္သီး ဗူးသီး ၾကက္ဟင္းခါးသီး သံပုရာသီး ေရွာက္သီး ေျပာင္းဖူး
ငေပ်ာဖူး စသျဖင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဟင္းလ်ာ အေၾကာ္/အေလွာ္/အျပဳတ္/အသုတ္နဲ႔ အရည္ေသာက္
အတြက္ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ စိမ္းစိမ္းစိုစို သင့္ေတာ္သလိုစီမံ ၾကက္သား ၀က္သား အမဲသား(ေခြးသားနဲ႔
မမွားေစရ) ဆိတ္သား ငါး ဂဏန္း ပုဇြန္ ျပည္ႀကီးငါး(ကင္းမြန္ဟုလည္းေခၚ) ၾကက္ဥ ဘဲဥ (အတုအပသတိျပဳ)
အရသာေတြ႕ရာ အသားဟင္းလ်ာတစ္မည္မည္အား(တစ္မယ္မယ္ဟုနားလည္ေပး) အေလးျပည့္ျပည့္
၀င္း၀င္းစိုစို ရရွိၿပီးေနာက္ အာလူး ခရမ္း ေရႊဖရံု ခရမ္းခ်ဥ္သီး စတာေတြနဲ႔ အာေတြ႕သည့္အတိုင္း
ေရာႏိုင္ ေႏွာႏိုင္ေသးသည္သာမက ျပည္သူ႔အခ်စ္ေတာ္ငပိေရက်ိဳရဲ႕ ေနာက္လိုက္ေနာက္ပါမ်ားအျဖစ္
သရက္ကင္း ဆလပ္ရြက္ ပူစီနံ ေရွာက္ရြက္ တမာခ်ဥ္ ကတက္ခ်ဥ္ ဟင္းဂလာခ်ဥ္ ပဲပင္ေပါက္ ကန္စြြန္းရိုး
ပ်ိဳပ်ိဳအိုအိုတို႔ အသည္းစြဲ ဒညင္းသီး (အစိမ္း/အျပဳတ္/မီးဖုတ္/ဆားေရစိမ္) သခြားသီး ခရမ္းကၽြတ္သီး
မုန္႔လာဥ သို႔ကလိုအဆင္ေျပရာ စပ္ဟပ္ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးသကာလ ျမန္မာ့ဓေလ့အရ အခ်ိဳတည္း အစာပိတ္ရန္
လက္ဖက္ရည္ ေကာ္ဖီ ႏြားႏို႕ ပူလိုက ပူေစ လိုင္ခ်ီး ကိုလာ စပတ္ကလင္ လိေမၼာ္ နာနတ္ ေအးလိုက ေအးေစ
သြားေကာင္းသူမ်ား ထန္းလ်က္ ႀကံသကာ ငွက္သိုက္မုန္႔ျဖင့္ သံုးေဆာင္လိုက သံုးေဆာင္ ရာသီေပၚစာ ပန္းသီး
သစ္ေတာ္ ဆီး(ဇီးဟုအသံထြက္) နာနတ္ ၾကက္ေမာက္ ဖရဲ မင္းဂြတ္ လိေမၼာ္ ေထာပတ္ ကနစို ငွက္ေပ်ာ သရက္
သခြားေမႊး ဒူးရင္း(ေပါင္ရင္းထိမေရာက္) အုန္းသွ်စ္ ကန္းစြန္းဥနီ/ျဖဴ ပဲျမစ္ ထန္းျမစ္ ထန္းသီးဆံ ထန္းသီးမုန္႔
သာကူက်ိဳ မုန္႔လက္ေဆာင္း မုန္႔လက္ေကာက္(ျမန္မာေဂ်ဒိုးနတ္) မုန္႔ၾကာစိ ေရႊရင္ေအး ထိုးမုန္႔ လမုန္႔
ဘီစကစ္ ကြတ္ကီး ေ၀ဖာ ပူတင္း ေခ်ာကလက္နဲ႔ မလံုေလာက္လွ်င္ ေနၾကာ ကြာစိ သရက္ျပား ဇီးေတာ္ဖီ
သၾကားလံုး ကပ္ေစးႏွဲမ်ားလည္း ရွိေသးသလို လက္ဖက္သုပ္ ဂ်င္းသုတ္ ပဲျခမ္းသုတ္ ေရွာက္သီးသုပ္
သရက္သီးမဆလာ မာလကာသီးမဆလာ ႀကိဳက္နွစ္သက္ခံတြင္းေတြ႕ရာ ေရြးခ်ယ္မွီ၀ဲ ဇိမ္ခံ အဆီရစ္
ထမင္းလံုးစီ စည္းစိမ္တက္ေစဖို႔အလို႔ငွာ ခ်ိဳ/ခ်ဥ္/ငန္/စပ္/ေပါ့/စိမ့္/ဖန္/ခါး အရသာမ်ားအား ခံစားသိရွိ
ဘ၀င္သည္းခိုက္ အရင္းစိုက္ႏိုင္တဲ့ လွ်ာေကာင္းေကာင္းတစ္ေခ်ာင္း သင့္မွာရွိပါေစေၾကာင္း။ ။

လြန္းဆက္ႏိုးျမတ္
၂၁.၆.၁၀
ည ၁၁း၄၀နာရီ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s